З чого почати проектування будинку 01/04/2020

До списку новин
З чого почати проектування будинку

Будівництво заміського котеджу сьогодні неможливо уявити без грамотної підготовки та проектування. Ці важливі етапи не слід ігнорувати. Адже саме від них залежить наскільки надійна буде майбутня будова, а також який рівень комфорту буде в новому будинку.

До початку будівництва довговічного та надійного житла слід до дрібниць підготувати проект. Знаючи із самого початку всі важливі нюанси, можна заздалегідь прорахувати бюджет будівництва та точно вкластися у відведений час. А це в разі будівництва 1-2-х поверхового котеджу вкрай важливий момент. Адже найчастіше будівництво затягується на кілька років, що зовсім незручно для власника житла.

Проектування – комплексний процес роботи над нерухомістю. Під час усіх робот існують сотні дрібниць, з якими може розібратися тільки досвідчений професіонал. Проектування краще довірити фахівцеві, щоб врахувати всі нюанси. Але деякі основні моменти власник майна все ж повинен знати. У сьогоднішній статті ми розберемо важливі етапи проектування будинку.

Проведення розвідки

Перед тим як починати будівництво та підготовку документів, слід провести розвідку безпосередньо на ділянці. Фахівець проводить геологорозвідку ґрунту та ландшафту. Також враховується характер підземних вод. Розвідка ділиться на інженерно-геологічний аналіз та безпосередньо топографічну зйомку. Два процеси необхідно виконувати завжди.

Існує думка, що на цьому етапі можна легко заощадити кілька тисяч доларів, але по факту ніхто з фахівців не рекомендує відмовлятися від розвідки. Наслідки можуть бути непередбаченими! Відмова від геологічної розвідки може стати причиною швидкого руйнування майбутньої будівлі. Відсутність перевірки робить котедж небезпечним для життя. Наприклад, під час будівництва будівля може нерівномірно тиснути на ґрунт через різні типи землі на ділянці. За 3-5 років, а може й раніше, стіни такого будинку просто покриються тріщинами та дадуть осідання.

Ще один неприємний момент – занадто висока вологість всередині приміщень та постійно мокрі підвали. Від такої проблеми можна захиститися, якщо провести розвідку та дізнатися характер ґрунту. Отриману інформацію слід використовувати в процесі проектування котеджу. На дані розвідки опираються архітектори. Саме георозвідка дає додаткову гарантію та перестраховку.

Що ще дає правильна георозвідка?

  • Фахівці вибирають оптимальне місце на земельній ділянці для будівництва нерухомості. Це буває вкрай важливо, якщо майданчик великий. Не завжди зрозуміло, де саме розмістити будову, з якої сторони повинні розташовуватися вікна або вхідні двері.
  • Оптимальний вибір фундаменту. Від характеру ґрунту залежить тип фундаменту для майбутнього будинку. Якщо вчасно провести геологічну розвідку, можна навіть заощадити. Адже різні типи фундаменту відрізняються за ціною та призначені під різні типи ґрунтів.
  • Проектна документація буде враховувати рельєф та інші важливі моменти. У майбутньому з нею буде простіше працювати всім учасникам будівництва.
  • Розвідка дозволить продумати систему дренажу, ще до пророблення основної частини проекту.
  • Георозвідка дає можливість заздалегідь продумати розміщення інших об'єктів на ділянці, наприклад, господарських блоків, гаража або басейну із сауною.

Що також враховується під час підготовки документів

Після перевірки майданчика необхідно переходити до подальшого важливого моменту – брати до уваги побажання мешканців будинку. Під час розробки проекту слід враховувати такі важливі моменти, як кількість членів родини та наявність дітей або пенсіонерів. Також потрібно заздалегідь знати основне призначення нерухомості. Чи буде будинок використовуватися для проживання цілий рік, або родина буде жити тут тільки влітку/узимку? Крім того, на цьому етапі слід враховувати кількість додаткових будівель на ділянці. Власники майбутнього будинку продумують освітлення, майданчики для автомобілів, гостьові стоянки, ландшафтний дизайн та інше. Усі ці чинники відзначаються в кінцевому плані на папері або в електронному варіанті.

Типовий або індивідуальний проект?

Під час розробки документації власник житла може зіткнутися з такою проблемою. Типовий проект в інтернеті коштує значно дешевше, ніж розробка індивідуального плану. Перший варіант не враховує індивідуальні побажання мешканців, а другий дуже часто вимагає суттєвих грошових вливань. Щоб розібратися з проблемою необхідно розмежувати особливості кожного типу проекту.

Типовий проект – готове рішення, яке вже реалізували. Будинок за планом побудований та введений в експлуатацію. Головний плюс – це максимальне використання всього майданчика та безліч виправлень. Деякі популярні типові проекти включають 200 поліпшень від досвідчених фахівців. Вартість проекту залишається доступною кожному власнику житла. Крім того, інвестори самостійно отримують на руки всі документи та можуть звернутися за допомогою до фахівця. Ще один плюс – це суттєва економія часу, тому що на розробку типового проекту не потрібно кілька місяців (на відміну від індивідуального).

Що стосується мінусів, то їх теж достатньо. Основним недоліком є той факт, що в разі використання типового проекту не враховується характер ґрунту під забудову. Клієнт ризикує побудувати будинок на ділянці, яка для цього зовсім непридатна. Мінус номер два – це типова архітектура. Будинок буде виглядати дуже стандартно та, можливо, дуже слабко на фоні індивідуальних котеджів поблизу.

Оптимальний варіант для власників житла з невеликим бюджетом – це покупка проекту під керівництвом досвідченого фахівця. З будівельним консультантом можна обговорити всі деталі та нюанси.

Індивідуальне рішення підходить тим клієнтам, які мають у своєму розпорядженні необхідну суму. Розробка такого документа коштує дорого та займає багато часу, але власник житла отримує дійсно індивідуальне проектування під конкретні потреби. Зокрема, проробляється кількість кімнат, враховується інсоляція, характер ґрунту, будівлі на ділянці та навіть зовнішній вигляд будинків поблизу. Це важливо для тих людей, які інвестують велику суму в будівництві та займаються проектом у дорогому районі. Плюс будівельна компанія разом з архітектором та проектувальником веде проект від початку до кінця. Отже, клієнт отримує будівництво під ключ та не турбується щодо можливих помилок або недоліків. Слід вибирати індивідуальну розробку будинку в тому випадку, коли потрібно побудувати великий котедж площею 150-200 квадратних метрів. Також індивідуальна робота буде потрібна в тому випадку, якщо в будинку буде жити кілька родин. Індивідуальна розробка документації дозволить зберегти гроші та нерви під час будівництва в складних умовах, наприклад, у горах або в регіоні з мінливим кліматом.

Вибір планування

Далі можна переходити до планування майбутньої будови. Щоб вибрати оптимальний варіант та не розчаруватися в ньому через кілька років, необхідно вивчити вже готові проекти або працювати з проектувальником напряму. Також буде корисна інформація зі сторони. Слід розпитати друзів та знайомих щодо розташування кімнат та незручностей, з якими ті часто стикаються в приватних будинках. Додатково потрібно буде проконсультуватися з архітектором та дізнатися в нього важливі питання щодо котеджу.

Також до поради від друзів або знайомих потрібно прислухатися під час вибору основного будівельного матеріалу. Потрібно враховувати клімат, технологію будівництва та фінансові можливості. Необхідно звертати увагу тільки на перевірені часом будівельні та оздоблювальні матеріали. Так цегла відрізняється міцністю та довговічністю, вона відмінно зберігає тепло та захищає від зайвого шуму. Але будівництво будинків із цегли може займати кілька років, плюс вартість такого котеджу буде дуже високою. Газобетон має оптимальне співвідношення ціни та якість, а ще коштує нарівні з цеглою. Будівництво з використанням газобетону можна закінчити швидше. Дерев'яні котеджі мають попит у певних регіонах, де цей будівельний матеріал дуже дешевий. Здебільшого у західній частині країни можна використовувати дерево, але на півдні таке будівництво буде занадто дорогим. Ще один мінус дерев'яних будинків – низька стійкість до пожеж навіть у разі використання просочень, а також схильність до появи шкідників. Каркасні будинки приваблюють своєю низькою вартістю та швидкими строками будівництва, але поки вони не мають особливий попит. Головна причина страхів мешканців – занадто ненадійна готова будова. Такий будинок попросту не викликає довіри.

Коли всі підготовчі роботи закінчені слід перейти безпосередньо до проектування житла. Самостійна розробка плану неможлива, тому без допомоги фахівця тут не обійтися. Проектувальник проробить будинок до дрібниць та врахує всі побажання замовника.

Проектування включає кілька основних етапів. Фахівці готують ескізний проект та робочу документацію, також розробляють план зеленого дизайну та будівель на ділянці. Додатково готується пакет документації, який у майбутньому слід використовувати під час будівництва.

Будинок представлений на плані в декількох розрізах. Детально розглянутий кожний поверх, вказаний тип фасаду та основних конструкцій. Додатково можна отримати візуалізацію майбутнього житла.

Архітектурний розділ включає інформацію щодо фундаменту, товщини стін, фасадної системи, типу даху та ін. Конструктивний розділ включає тип перекриття, розташування сходів, віконні та дверні прорізи. Інженерний включає розташування основних комунікацій. Інженерні мережі на плані розведені у кімнатах, що спрощує монтаж встаткування в майбутньому.

 

Вас також може зацікавити:

Авторський або типовий проект будинку: що вигідніше

Як змінити проект приватного будинку?

На чому заборонено заощаджувати під час будівництва заміського будинку

Будівництво з нуля або оновлення старого будинку?

Какие коттеджи всегда остаются в тренде: мнение экспертов

В рамках виставки пройде 2-денна конференція, на якій виступлять понад 30 спікерів з більш ніж 20 країн світу
Міжнародна виставка дачного благоустрою та банної індустрії
З 16 по 17 лютого 2022 року у Міжнародному виставковому центрі пройде найбільша виставка нерухомості в Україні