Покупка житла в Trade-In 19/11/2019

До списку новин
Покупка житла в Trade-In

Традиційний Trade-In – це схема обміну одного товару на іншій. Такий формат угод часто використовується серед покупців побутової техніки, автомобілів, різних гаджетів. Справа з нерухомістю зовсім інша. Потенційний покупець квартири зустрічається із забудовником і пропонує йому викупити житло. Отримана сума від угоди йде в рахунок вартості нової квартири. Різницю, зазвичай, додатково сплачує покупець квадратних метрів.

Як Trade-In працює в різних країнах та Україні

Схема «обміну» однієї квартири на іншу з доплатою поширена в США, Японії та Європі. У нашій країні тільки кілька девелоперів зі значного списку компаній проводять подібні угоди. Число договірних відносин у рамках Trade-In не перевищує 5% від загальної кількості угод будівельної компанії.

У розвинених країнах покупці часто міняють місце проживання. У погоні за кращим життям і високими доходами мешканці обмінюють свої старі квартири на нові. Попит залишається високим як у мегаполісах, так і в маленьких містах. Також трейд-ін часто використовують у кризовий період, коли необхідно оживити продажі або продати варіанти, що залишилися.

Плюси трейд-ін

Забудовник зацікавлений у швидкому продажі житла, тому нерідко бере на себе всі турботи. Угода оформляється юристами девелопера. От чому покупець може не хвилюватися про те, що він попадеться в лапи шахраїв.

Строк підписання угоди не перевищує декількох тижнів. Обидві сторони зацікавлені в тому, щоб швидше закрити договори та обмінятися нерухомістю. У цьому випадку клієнти заощаджують власний час.

Мінуси трейд-ін

Мало забудовників, які пропонують такий варіант співробітництва. Не вся нерухомість у рамках угоди високо оцінюється клієнтами. Також покупці не можуть купити житло за зниженими акційними цінами.

Суттєвий недолік Trade-In – спеціальне заниження вартості квадратного метра. Девелопери скидають до 25%, що дуже багато, особливо під час обміну просторих пентхаусів. Деякі компанії можуть вимагати заставу щоб захистити себе у випадку зриву угоди. Застава покупцеві житла не повертається.

Основні проблеми Trade-In

Процес покупки житла має масу підводних каменів. Наприклад, популярні девелопери практикують схему укладання договору із заставою від 500 доларів. В угоді нерідко фігурують ріелторські компанії, з якими пропонують укласти додаткові договори. Зазвичай, агент із нерухомості займається оцінкою та продажем старої квартири. І тільки після того, як старі квадратні метри продані, інвестор може вкласти гроші в нове житло.

Такий спосіб життєздатний тільки в тому випадку, якщо варіанти в новобудові вже готові до заселення. В іншому випадку покупець після продажу своєї квартири повинен буде ще виконати ремонт, привезти меблі та побутову техніку. А якщо житло тільки планується й перебуває на етапі котловану, Trade-In зовсім невигідний для інвесторів. Адже після продажу доведеться ще чекати 2-4 роки до кінця будівництва. Потрібно або орендувати квартиру і витрачати сімейний бюджет, або жити з родичами, що підходить далеко не всім. У цьому випадку трейд-ін позбавлений всякого сенсу.

Щоб продати квартиру за ціною вище ринкової, буде потрібно куди більше часу аніж кілька місяців. Іноді покупця доводиться чекати 8-12 місяців і навіть більше. Ніхто із забудовників стільки часу чекати не стане. Ніхто не погоджується бронювати варіант, якщо клієнт не збирається платити гроші цілий рік.

 

Вас також може зацікавити:

Задаток, попередній договір і аванс при оформленні нерухомості

Переваги і недоліки життя у центрі міста

Розбір класів житла

Як обрати теплу квартиру

На якому поверсі краще жити

Передбачена компенсація 3% річних для окремих категорій мешканців Львівської області
Наглядова рада ПрАТ “ХК “Київміськбуд” призначила на посаду Голови правління – президента компанії Василя Олійника.
Результати роботи команди за 12 місяців та висновки по ринку первинної нерухомості Києва.